~CaRa Buat Kuih TraDiSiONaL~


LEPAT PISANG:

BAHAN-BAHAN :

  • 6 biji pisang masak | dibuang kulit
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum  | diayak
  • ½ biji kelapa parut
  •  ½ sudu teh garam
  • Daun pisang secukupnya | dilayur atas api

CARA MEMASAK:
1.    Panaskan pengukus.
2.    Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati
3.    Ambil sekeping daun pisang, letakkan satu sudu adunan pisang ditengah-tengahnya secara memanjang
4.    Letakkan satu  sudu teh kelapa parut di tengah-tengahnya sebagai inti.
5.    Kemudian, tutup kelapa parut tadi dengan satu sudu adunan pisang
6.    Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan.
7.    Buat sehingga habis.
8.    Susun dalam pengukus secara berselang seli dan kukus selama ½ jam atau hingga masak
9.    Sedia untuk dihidangkan.


BINGKA ROTI

BAHAN-BAHAN:

  • 3 biji telur
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 100 mentega |  dicairkan dan biarkan suam
  •  1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 12 keping roti putih, didadu
  •  1/2 cawan tepung gandum
  • 1 liter santan
  • 1 cawan jagung krim dalam tin

CARA MEMASAK:
1.    Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut.
2.    Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata.
3.    Tuang santan,   kacau hingga semua sebati.
4.    Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit.
5.     Masukkan krim jagung , kacau hingga rata.
6.    Tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega.
7.    Bakar dalam  ketuhar pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak.
8.    Biarkan kuih  sejuk sebelum dikeluarkan dan dipotong.

INFO CHEF:
Jika suka lebih garing bahagian atas, boleh tambah 10 minit lagi untuk bakar guna api atas sahaja supaya permukaan garing.


KUIH CEK MEK MOLEK

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg ubi keledek
  • Tepung gandum
  • Sedikit gula
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1. Rebus ubi keledek bersama sedikit garam hingga empuk.
2. Angkat dan toskan, buang kulit dan lenyekkannya panas-panas.
3.  Gaulkan ubi yang telah dilenyek bersama tepung gandum.
4. Agak-agak kelembutannya, jangan terlalu banyak tepung.
5.  Bentukkan doh  bulat seperti bebola.
6. Leperkan dan masukkan gula di tengahnya.
7. Kemudian bentukkan doh dengan bentuk Cek Mek Molek.
8. Panaskan minyak dan goreng kuih dengan api sederhana.

No comments:

Post a Comment